Monday, February 15, 2010

Damask Label ...Where Are U?

It almost 1 o'clock.Mate dah ngantuk.Tapi my brain still wanna look for damask label yang I jumper maser rajin membace bride2be nyer blog dulu.Dulu dah save kat pen drive. But then pen drive tu corrupt and cant even read. Bile nak carik balik dah tak tau blog bride2be yang mane. Adeiii. Yang I tau that blog was listed in 4weddingku nyer blog. But dunno which one. I've been clicking one by one blog dlm list tu for the past 1 hour. Still tak jumpe. =(

Yang I remember about this bride to be is dier suke warna kuning till dier DIY pomander ball warna kuning.Oh! dimanakah kamu...Harus teruskan sesi pencarian slow-slow nampaknya. Tapi dah tension nak browse skang ni. Hehe. I have very limited access to internet. Really wish to have my own laptop so I can browse easily at anytime I want. Huwaaa....

Wedding prep so far...

1. Date - tarikh dah ade cume blom officially declare to my parents lagi by him.That's y takleh lagi publish. I think so that's the reason i still didnt put in the dates.

2. Theme - He already decide his but mine still blur. What I have in mind to have a pastel blue+white+silver...but still considering status. Rase cam dah 80% confirm tapi bile tengok barang2 hantaran yang bakal diberi takut my official penggubah hantaran ade masalah plak. Coz this seems like an issue maser my e-day dulu. Provided my bridal butik pilihan can give color songket as what I wish la kan.

3. Busana for the day - Maser jalan-jalan kat Mydin Subang tadi, I jumpe satu galeri pengantin. They got color songket as what I imagine to wear during majlis resepsi nanti. Tapi tu cume songket utk sampin la. Then I jumpe baju Melayu satin color silver for the family attire. Sangat cantik and just exactly what I've been looking for. My famili pun setuju with that color. Price wise..affordable and murah as compared if we want to buy our own kain and hantar taylor. Last friday, I make a survey price untuk beli kain for famili attire and pengapit sambil jenguk-jenguk jugak la kain for my akad nikah attire nanti. Kain yang I suke tgk not actually within my budget. Sangat sedih. Hoping that I can afford by squeeze in the budget. Hehe. But not yet confirm coz I think bulan 6 nanti maybe ade lagi pattern yang lebih cantik kan. When I go through mag pengantin March edition, I've found this kebaya sangat cantik and a new look for akad nikah nanti. Material wise shantung silk and net. Dunno whether I can find this type of material yang akan menawan hati I dan sesuai to make it real. We'll see later.

4. Photographer for the day - I dah booked my kezen Dzulhazman Salleh to be my official photographer. Price wise ...harga keluarga. Hehe. No more issues. Thanks Man!

5. Pengapit - Dunno who to choose even I have someone on my mind. Langsung the honor to choose I give it to my mum. She's been decided one of my kezen. I already ask her but the issue now I'm afraid she couldnt make it on the day berikutan waktu kejenye yang tak serupe orang lain. Susah jugak ni sbb nak kene prepare org yang leh jadi backup. Which is not a good idea. Gonna bring this issue to Mama to reconfirm back.

Wish Note ~ wishing to have a good make-up artis who can make me look naturally beautiful and ayu on that day.

Tuesday, February 9, 2010

Our E-day !!

31.01.2010 we’re officially engaged. Macam mimpi. Even now I still feel like I’m dreaming. Tapi bila terpandangkan my engagement ring raser cam tak berhenti senyum la. Hehe.

I baru je balik from my parent’s house kat banting where our engagement has taken it place. Before bertolak with my kezen Liyana, abah sempat siapkan video recorded during our e-day. So sweet abah. Sebab I memang teringin sangat nak tengok what’s actually going on during the day. Almaklumla maser tu kan I kene duk diam-diam dalam bilik until di panggil keluar untuk sesi menyarung cincin. Raser macam cepat sangat. Tup tap tup tap …saye dah jadi tunang si dia. Alhamdulillah. Lepas tengok video tu again can’t stop smiling. Kalo orang tgk kat I sure dah kene perli sbb senyum sorang-sorang. Ekeke. Abah , mama and my other family dah siap-siap berangan nak letak berape khemahla, nak letak pelamin kat manerla, macam-macam plan dah keluar dari mulut derang for my coming wedding InsyaAllah.

The only thing yang buat me upset maser e-day is my mak andam. She’s late. And I’m so tense but still keep smiling. Dalam hati ni hanya Tuhan jer yang tahu. The reason was she’s late. Janji by 9.30 dah sampai rumah but then sampai my house dlm pukul 11. Fyi, tentatively my function should start by 11. Nasib baik la my auntie ni jadi my penyelamat dan si dia cube melambatkan rombongan dari cepat sampai. Bak kate my auntie dah jadi macam minah rempit semata-mata nak amek my mak andam. That day dah memang tak bole nak berkata apa-apa. Sumenyer my sis yang jadi wakil I.

Walaupun mak andam I spoil my mood that day tapi Alhamdulillah segala yang dirancang berjalan lancar malah ade agenda tambahan lagi. Hehe. Selesai jer upacara menyarung cincin by his mother and tetamu pihak lelaki beransur untuk makan, pak long I bagi arahan to have a photo shoot kat kebun kelapa sawit sebelah rumah I. Lawak plak I raser. Alia dan Sue pun join sekali. Derang la yang jadi director photography kami. Time tu memang jer la kepala I ni blank. Segan pun ader. Dah la dari jauh all the guest lihat keletah kami yang bergambar di tengah panas. Kelaka bile tgk gamba yang lia amek tapi tu la yang sweet untuk dikenang balik. Maser amek gamba tu sempat lagi cik abang saye ni duk tanyer okay ke tidak majlis tadi. Maner la I nak taukan. Yang I tau lepas jer mak andam selesai pakaikan selendang terus I dipanggil turun bawah untuk sarung cincin. Sumer mate bertumpu kat I by the time I masuk ke ruang tamu tempat perbincangan berlangsung. Dah raser macam artis la plak. Banyak btol camera.Maser tu mmg blank. I cumer ikut arahan mama and pak long and senyum sentiasa. Lepas berpanas kat kebun kelapa sawit, I ngan En. Tunang skype ngan adik I ateh yang jauh kat Makassar, Indonesia. Tapi tuh la line internet not that good so she couldn’t see us clearly. Agenda terakhir for the day was potong cake sempena birthday January babies in the family and anniversary mama and abah plus uncle and auntie. Cake baker’s cottage yang nampak yummy tu was sponsored by my sister Alang. Sayangnye I tak dapat raser pun. Kempunan guwe...

I want to share my greatest gratitude to my e-day crew for making my e-day dream come true. Abah + Mama - Obviously the biggest sponsor of the day was my parent. They were the one who ensure all preparation needed for the day were done properly. Mak Lang and Kak Noli for being there since day one to assist on the preparation especially on the menu, tempat untuk sarung cincin and hantaran. Abang Syari and Qori for painting the house and potong rumput. Uncle and Auntie for khemah tetamu, gift untuk tetamu pihak lelaki, rescue my mak andam, and for accompany me to search thing untuk buat hantaran. Kak Qiah and Abang Yus for the manisan. Kak Su and Abang Johan for the cupcakes. Cik Era  and Cik Amer for the cakes. Alang for always by my side scouting for things needed, birthday cakes and cupcake. Anas for the E-day card. Man for the photo. Abang An for the video. Abang Rasid, Kak Lib, Angah and all relatives for being there to help. Love u all !!