Saturday, November 26, 2011

Setahun yang lalu ... - part 1

It's been a year! Time flies so fast...

Satu tahun yang lalu ..pada tarikh ini, aku dengan rasminya menjadi Mrs. Bumblebee ..

Let's recap...

Masih ingat lagi hari itu. Walaupun dalam masa beberapa jam lagi, aku akan merubah status menjadi seorang isteri kepada pangeran tercinta, hari itu adalah hari yang sangat tenang. Tidak seperti orang lain, majlis akad nikah kami berlangsung pada hari khamis. Not a public holiday yet it is a working day. Bertempat di rumahku, majlis akad nikah kami merupakan majlis yang serba sederhana dan cuma dihadiri oleh kaum keluarga terdekat sahaja.
Untuk mencari kelainan, busana berwarna biru salju telah menjadi pilihan kami untuk dikenakan semasa majlis akad nikah.  Seawal jam 11 pagi, Kak Awin, MUA pilihanku telah pun sampai untuk menjadikan aku nampak lebih anggun berbanding hari-hari biasa. Masih ingat lagi senyuman manis dan keramahan Kak Awin ketika sampai di rumah dan sewaktu menyiapkanku. She’s so pro! And I love her work so much! Tak percaya?? Sila la lihat...Oh! tudung chiffon beaded yang dipakai juga adalah hasil kerja tangan Kak Awin dan juga veil. Tudung chiffon beaded itu memang ditempah khas dengan Kak Awin untuk dipadankan dengan busana kurung moden yang dipakai manakala veil putih adalah sebahagian daripada Kak Awin collection yang telah disewa. 

Majlis bermula selepas Zohor. Rombongan pihak lelaki sampai sedikit lewat dari Tok Kadhi. Namun, Alhamdulillah, hanya dengan sekali lafaz aku sudah sah menjadi miliknya. Tiada tangisan kegembiraan yang terbit dari wajah cuma rasa tenang dan lega yang melengkapi diri. Terasa diri ini sudah lengkap dan sempurna seolah tiada apa yang perlu dirisaukan lagi. Walhal, ini hanyalah permulaan bagi fasa baru dalam hidupku.