Monday, October 25, 2010

What a Great Weekend ....

After few weeks juggling with my wedding preparation ..last week I had my last outing with my frens;  Alia, Zaidah, Suhana, Kay & Zue (I mean huha..huha outing before being a bride) ..we had dinner together, karaoke for 4 hours…sampai hilang suare guwe…sleep over at Suhaha’s house and it ends  with a so called road trip to TPG the next day (this definitely for them la kan ..not me of coz) …happy ! sangat happy! ..thanks kawan-kawan ..

What makes me more happy… Nenek I dah sampai dari seberang ..welcome home Nenek! After about 5 or 6 years ..she come back to Malaysia with 2 cute baju tidur mickey mouse and hello kitty ..hehee..wedding gift from my auntie katenye ..thanks Nenek and Cik Uz ..

That Saturday , sampai je rumah, lepas salam and peluk cium with my nenek ..I terus jenguk bilik I …mama dah siap cat bilik …and it is nicely done …thanks Mama …terharu …Mama sangat berpenat lelah siapkan sume untuk saye …walaupun dah berkali cakap tak payah buat ..tapi tetap Mama nak buat …ye lah ..risaukan ..takut nanti tetiba tak sihat plak bile tiba hari Nikah ..”oh please Ya Allah ..berilah seluruh keluargaku dan kesayanganku kesihatan dan kesejahteraan di hari itu” …bilik dah siap cat ..tugas saya untuk kemas bilik plak ..barang-barang wedding yang bersepah-sepah saye dah susun cantik kat dalam bilik …tempat membuat deko hantaran pun dah beralih ke ruang atas …so ruang tamu dah tak semak lagi ngan barang-barang deko saye..heee

Oh lupe…hari tu jugak dengan rase tak sabanye saye dah pun bentangkan my wedding bedsheet yg sangat kontroversi itu dan berangan-angan how it’s gonna be nanti …Alia pun mula la memberi idea-idea bernas buat guwe macam mane nak deko bilik pengantin saye tu..hehee…

Borang Nikah dah submit pada Penolong Pendaftar Nikah (PPN) ! Alhamdulillah semua lancar..no interview pun ...hehe..cuma saksi and wali kene hadir masa nak submit borang ..so petang Sabtu tu , we went to PPN house. He checked all my borang to ensure I completely filled up , signed and terus buat Wakalah Wali since my dad will transfer the duty pada PPN untuk nikahkan saye. Next, we need to submit my borang to Pejabat Agama Daerah Kuala Langat in Sg. Manggis in order to have my 'Surat Kebenaran Bernikah' and Abah will do that for me. Ingatkan pergi rumah PPN semuanya dah settle ...ade step lagi rupenye. ;)

My family corsage dah siap …sangat best !!…credit to Huda for her idea’s …and with the help of Alia, Suhana and Zaida ribbon tu dah siap ..if not,  sure I terkedek-kedek lagi buat ribbon tu kan ..now left ribbon penanggah untuk rumah my dear bumblebee..dah berangan-angan ni amek gamba with all family wearing those ribbon …really hopes it’s gonna turn out into printed picture…mesti mau inform Man about my angan-angan ni kan …and make sure Angah can give it to all kerabat to wear …

Wedding deko plak ..still in progress…Alhamdulillah…everything still under control ..even though I am so stress mencari ribbon yang sesuai untuk bunga dip …cik abang punye so far takde masalah sangat ..cume mine kene hold kejap …pening dengan pilihan warna sendiri …padanla muka kan …hahaha…

Last week, meeting Kak Awin at her house ditemani sahabat setiaku ..Alia and Zaida…hanta baju nikah for her to look for kain yang match untuk dibuat tudung…then I tempah another tudung with her also for resepsi di JB ..senang ..tak yah pening-pening kuar masuk kedai cari tudung yg sesuai ..lagi pun bile pikir balik , the cost would be about the same if nak beli kat Ariani kan …better tempah je …custom made makes it worth more…then malam hari tu terus amek dokoh and veil and also bantal nikah ..oh no! terasa hari makin dekat …the next day I terus transfer some of the balance to kak Awin and also deposit to Reza my OP..

Psstt...kak Awin dah bukak butik ...and it's called Najjah..sile lah singgah ye ...

More updates next ….baju family and pengapit dah siap !!

Monday, October 11, 2010

Card siap ! Deko for hantaran on the go...and sponsorship comes my way ...

Yes..keje tampal menampal inlet kad pada kad sudah siap! mekacih Yana, Alang & Sis Noli for help me out ...now it's time to finalize the guest list ...keje hanta menghantar will be done after my Nikah registration complete...

Oh ya...my wedding camp has started. Starting from last weekend , orang kuat for my wedding sudah berkampung di rumah saye di TPG ...

On Saturday, we off to Nilai again sebab white tray saye tak cukup lagi 2 and dah puas cari di KL tapi takde seperti yang dikehendaki ...boleh kan ..pergi ke Nilai semata-mata nak tray yang same ...hehe...then Mama beli hook sebab Mama teringin sangat nak hook yang same macam I beli as cenderahati untuk keluarga encek tunang ...tapi Mama punye hook of coz lagi besar la kan ....

After lunch terus balik rumah ...and we started working out membuat bunga dip for my hantaran ...since kami buat untuk encek tunang jugak so bunga dip yang perlu di buat sangat byk ....it's fun coz i had the chance to learn how to do bunga dip ...and surprisingly i enjoy do it ...mula-mula memang kekok..tapi lame-lame okay ...one thing i'm a bit upset sebab warna bunga dip yang I pilih tak nampak menyerlah bile letak pada barang hantaran ...so this week, i've got to find right color ....al-maklum la first time buat and pilih color for bunga dip and i do not know how the bunga gonna turn out ....

For your info, dip color has two type. One with pearl series and the other one yang basic color. Last time I beli yang pearl series punya ...and the color very slow...its look like color glass ...not like what i've imagine how it's gonna turn out to be ...color die tak pekat sangat ...mesti tak paham kan ape I cakap ..nanti la ..I amek gamba then post it here next week k ...

Last week jugak, i received two good news ... my kezen Madina and Kak Nina are planning to follow me bertandang ke JB nanti ...i'm surprise and happy ...then Sis Noli pun ade bagi tau jugak Abang Farid will follow to bring Mak Lang and famili ...dah 3 kete ni .....hehee...still waiting sape lagi will be on the list untuk turun ke JB nanti ....the more the merrier ..btol tak awak ? =)

Second good news i've got sponsorship for my dulang hantaran .. Alhamdulillah ... Cik Era will give manisan .. Kak Nina will sponsor buah-buahan ... and Abang Farid will sponsor sirih junjung ....mekacih sume !! ade lagi satu dulang ni ...ade sape-sape lagi nak sponsor tak ?? =p

Tuesday, October 5, 2010

Weekly Updates ...Card, Banner and My OP...

Oh..oh..angka satu dah muncul ..it's about a month ++ ....huwaaa!! and yeaayyy!! haha...gile

Huwaa....one after another issues muncul dalam wedding diary I ni ..haiyaa...nasib baik la bole settle walaupun bridezilla mode is always love to turn on without i'm ever ask ..

Yeayyy...it almost near...cepatla jadi mrs.bumblebee....hehee

I hope I  can updates the progress every week InsyaAllah ...

Btw...updates for last week ....

Remember, in my last entry i said i'm having problem with the OP for the wedding ....hehee..here's the story ..

Kisahnye bermula when my kezen told me that he had to pass the job to his friend....haiyoo..guwe sudah risau ..what !! orang lain ...adushhh...confirm and definitely it's not going to be the same...

first - i never see that person's job ...
second - the price would not be the same ...
and last but for me very important - do we have the chemistry ...

I told my kezen i want to meet his friend ..kalau boleh plus his sample album ..so i can have a glimpse of how it's gonna be kan ...besides i also seek around if ade mane-mane photographer yang available and within my budget ...which very hard to find ...end up i finally meet up with my kezen's friend last thursday ...he's a freelance and he's definitely available during those days...sebab bile I survey for quotation from other OP sumenye pending on availability ...that's what makes me agreed to hire him ..lagi pun orangnye okay ..nampak cam leh ngam je ...and satu perkara yang paling okay my kezen will be team up with him ...Alhamdulillah ..lega ...as long as he'll be in charge with the photography ..i'm okay with it ...but of course price ade up la skit kan .....consider deal sbb ade 2 photographer in charge and they have plan something special for me ..heee..and they will do full coverage from the day of my solemnization till the day of majlis bertandang di JB ....selesai 1 masalah ...

Next, my wedding card is here !! Just received it last Friday ..sangat laju itu Pos Laju ...Adri who is kezen to my cik abang courier it on Thursday and i received it on Friday morning with 3 boxes .. front cover, inlet and sampul nye skali ... it is so nice ...thanks sayang ....kerana terlampau berat dan I tak mampu nak memikulnye bawak balik ngan tulang 4 kerat ni, I've ask abah to help me to pick it up from my office on Saturday ...so kerja saya sepanjang weekend lepas adalah menampal inlet to the wedding card ...al-maklum la print sendiri kan ...heee...oh ya! we've got extra 50 cards from what i've order ..okay la tu kan ...so far ada la jugak few yang cacat and kene reject ...tu tak termasuk salah tampal akibat dari kemengantukan yang melampau lagi ...heheee

Last but not least, we've done our photo shoot for the banner ...lokasi ..Taman Tasik Perdana ..it is such a very nice place to have photos ...dah lame berangan nak amek gamba kat sini ..hehee...akhirnya termakbul juga ...walaupun ade sedikit dispute between us ...heh...he also have come up with a design for the banner and my parents has agreed to it ...it just need some text adjustment to be done ...then boleh print out ...

Owh yaa..he came down to KL for raya with Adri and Riya ...and I've received his kebenaran bernikah already ..all supporting document sudah complete ...waiting for the time to be submit.....Alhamdulillah ....