Tuesday, June 29, 2010

My Very First Trip to JB On My Own ...

Yes I am...tujuannye mahu menyempurnakan pencarian untuk belah si dia pula ... butik, canopy and baju for his family to wear ...

Misi mencari butik andaman tak la mencabar sangat ..tapi perjalanan nak sampai ke JB yg mencabar ...dah rase macam amazing race ...tp takder la race sangat sbb I stranded kat hentian Segamat .. Ya Allah ..hanya Dia je yang tau betapa resahnye hati ni selagi kaki ni tak sampai ke destinasi yang dituju ..yes ..my very first trip with keretapi Senandung Malam terhenti di Segamat and from Segamat kami diarahkan untuk naik bas pula ke Kluang ....hati ni dah tak keruan ... I should arrive at JB by 6.30 am tapi I sampai JB lebih kurang dalam kul 10 am...itupun si dia fetch me at Kluang station ..kalau tidak sure lambat lagi la I sampai kat JB tu ... badan I sangat penat sbb sepanjang perjalanan I tak leh tido even I amek coach yang ade katil ...after breakfast kat Machap I terus check in hotel ..then mandi ..then keluar balik carik butik

First we went to Butik Jendela Impian Mempelai ...he was interested to see them ..unfortunately takde jodoh ..they all sibuk pasang pelamin ..they only available on Saturday which we cant make it ...sebab I gi JB hanya untuk 2 hari ...Saturday dah balik ..lagi pun si dia shift pagi on that day ...before proceed to next butik we all singgah jap di Singgah Selalu for our lunch ...it's my family favourite spot if they went down to JB mase my sis studi kat Pasir Gudang dulu ...

Next we went to D'Pesona Bridal Boutique ... kami di sambut mesra oleh Kak Eazy (kalo tak silaplah name die ni ..hehe) ...si dia dah siap print out color palette for his side nye theme ...green like I mention before ... and I pun dah siap - siap carik baju macam mane I nak and what color ...and also contoh canopy set up that we want ...luckily it is all in one mag ...sampai - sampai je I showed her what we want for our "Bertandang" ...after few Q & A session ..it seems they can provide what we want for the day ...

baju - checked ,
pelamin - checked,
canopy - checked,
theme - checked,
make-up - checked,

tapi si dia tak terus confirm with them ..he want to think back ...lagi pun bajet ade la lari skit ...everything had extra charges as compared to the package price since we need some changes to the package a bit ...baju biasenye mase bertandang pakai songket or sumthing simple ..I plak berkenan VIP nyer baju sebab tu je suit with what we want plus majlis resepsi belah I dah pakai songket so this time I want something like lace dress to wear ...pelamin plak sebab we want them to do it bawah khemah tapi dalam package only give pelamin dalam rumah ..so dah lain price lagi ...his theme color gonna be something like this ...


    
{Shades of Green and Ivory}



Misi hari pertama di JB berakhir dengan dinner with his family ...kami singgah di Permas Jaya to tapau seafood untuk makan di rumah ...sangat kenyang plus mengantuk and badan yg sangat penat ...sampai mase berborak ngan his mother pun mate ni sangat berat rasenye nak bukak ..tapi di tahan jugak ...hehee...owhh lupe ..mase sampai di Permas Jaya I am so excited sebab the place is exactly like what I have imagine to have for our wedding photo shoot ...a wooden jetty macam kat kg. nelayan tu ...sayangnye i'm not gonna wear songket la ...kenapa la kat Klang takde tempat camni ...kalo tak sure it is a perfect picture like what I have in mind...

Misi hari kedua starts with Jakel ..misi mencari kain untuk baju his family and pengapit ... settled with green for his side and purple for my side ...yer ..baju his family for my side need to change to purple since majlis his side they gonna wear green ... change of plan already ..hehe...owhh ya ...since dress yang I pilih tu kene pakai corset which I dont prefer to wear it on my wedding ...I plan to make my own inner satin outfit to replace that corset which comes with the same tone of satin ..my dress gonna be in white lace with ivory satin ...setelah selesai urusan di Jakel we go back to D'Pesona to confirm our booking and do body measurement ...we ended the day with dinner in Hutan Bandar and jalan-jalan di Danga Bay ...heee..sangat syok ...

Even though I rase perjalanan ke JB sangat memenatkan tapi bile nampak si dia terus hilang sume penat ...hehee..it's gonna be another trip for final fitting but tobat rasenye nak naik train dah ...prefer to take a bus just like what I did when I return to KL on Saturday .... =)

So selesai another big thing ..next in line would be the doorgift ...masih mencari ape yang sesuai ...any idea ??

Tuesday, June 15, 2010

Colors of L.O.V.E....

Remember my previous entry when i decided i want my wedding to be in blue ...during that time i am pretty sure that i want it to be baby blue and white to be the theme ..or maybe tiffany blue wedding ke ...but when i start to do my own pallete and try to find what color would all the loved ones should wear .. i become pening ... i feel like blue and white will look so dull ... there's nothing will make it sweet ...i cant resist pink in my mind to be penyeri for my baby blue ...even when i discuss dengan canopy owner ..dier pun cakap pink will make it better... since then i have decided its gonna be baby blue and pink ...macam ala-ala bubble gum gitu ...hehe..i'll always love to have something sweet to remember and to see during my wedding ..i think every bride to be will feel the same like i do kan .. hehe

Today, si dia ask me what color should he choose for his canopy ... he wants us to wear green and pelamin will something like cream or white ... and i have decided my famili to wear silver for his side ...so what color ..i just can't imagine what color his canopy should go for....so i ask google again and come across this picture which i think perfect to match his theme ....


So how ?? ok tak ...si dia tak bagi comment lagi ..so have to wait ....

Ehh...cerite pasal si dia punya theme color plak ...sebenarnye nak cite pasal i punye theme color ..hehe..

Okay ...tadi maser browse for green color pallete.. i have come to this color pallete which i think pretty close to what i want to have during my wedding ...


{Slate Blue, Light Blue, Light Green & Light Pink}


So far what i have done to make my theme come true is i have make my own color pallet for the canopy and pelamin (baby blue and pink) and distribute to the canopy vendor and tukang buat pelamin (haiihhh..bahasa pun dah macam ape dah) ...

Then ...dress for LOVED ones and pengapit pun i dah belikan ... all comes in blue but in different shades ...Alhamdulillah they love it ...and i dah announce to all my close relatives to wear blue on the day ... and they all pun dah beli kain warna biru like i wanted them to do so ...but they gonna make it as baju raya also ... so sume nye buat baju raye kaler biru la tahun ni just to grant my wish ....love them !!

So ..I hope his family could wear light green just like the color palette above ...then it's gonna be perfect ....cant wait to see how it's gonna be ...but hoping all gonna turn out okay ...

Monday, June 14, 2010

Kisah Kanopi ...

I dah booked my wedding canopy about few months ago. How do I meet them? The story goes like this…

On a beautiful Saturday morning, as usual my family and I went to Pasar Pagi di Bt. 8, Si jangkang. It is a family routine whenever I spend my weekend at my parent’s house in Teluk Panglima Garang. On my way there, I had bumped into this beautiful blue and white canopy. It’s the color that attracted me, baby blue and white just like what I have in mind. I asked my dad to stop the car. I came out from the car and started taking pictures. But I don’t think it’s good enough just to have the picture so I memberanikan diri bertanya pada tuan rumah yang baru sahaja nak menikmati sarapan pagi. Pagi-pagi lagi I dah redah rumah orang semata-mata nak bertanyakan number phone syarikat canopy tu. Rase tak percaya pun ade gak I boleh buat camtu. Hehe..so dengan muka tak malu ni terus la bertanya. Nasib baik tuan rumah tu baik hati. Sanggup pergi cari balik bil just to get the number for me.

One of the aunties asked me what I want to do with the canopy. I explain to her my intention and she was happy to hear that. Die pon recommend kat I untuk ambil je syarikat canopy tu sebab dia memang famous kat area tu. Sempat lagi bitau I , anak-anak dia kahwin sume tempah dengan syarikat canopy tu. It’s a good sign I guess. Rupa-rupanye syarikat canopy tu dekat je dengan pasar pagi yang kami nak pergi ni. So I told my dad untuk terus gi tengok and ask for quotation right after pergi pasar.

Okay ..then misi untuk mendapatkan quotation pun bermula. Nasib baik tak susah nak carik. Ade signboard besar tulis “Melor Canopy” di pintu masuk laman rumah syarikat canopy tu. Macam-macam color kain canopy tersidai di ampaian. Best ..best ..senang nak mintak color yang memang I idam-idamkan. Sebelum masuk pintu opis untuk berjumpa tuan punya canopy , I nampak ada few orang kampung duduk dekat pangkin menyiapkan center piece untuk meja-meja tetamu. All fresh flowers dan macam-macam warna ade. Sangat suka. Sampai di muka pintu, kami di sambut mesra oleh tuan punya canopy. Selesai je berbincang, my heart says it’s them to be my official canopy vendor. However, my dad a.k.a CFO masih belum beri kata putus.He wanted to discuss further and to choose what do we want to have on the wedding. On our way back, I met few houses using their canopy. Macam-macam color ade.

After few discussion and review back our budget, abah approved to hire Melor Canopy as the official vendor for my Big day. Even though mula-mula, he a bit doubt and prefer to have vendor canopy mase I tunang dulu. So lepas agree and bayar deposit, they all came to see the venue just to confirm on how many canopy should we have and how all the tables and chairs would be arrange.

Would like to see kerja tangan mereka ?? Tarraaa...


Cantik kan ?! Hee..but this not gonna be my color...

Thursday, June 3, 2010

What About Food on Wedding Day....

Banyak dah I dengar orang cakap when it comes to wedding the most important thing is food. Ye lah dah kate jamuan makan untuk hari besar pengantin kan. So it is very very important to choose a good caterer. One of my friend said, orang tak kan ingat baju pengantin cantik ke tak or mekap pengantin cantik ke tak but yang orang paling akan ingat is kalau food tak cukup or food tak sedap. Paling menakutkan is kalau food tak cukup la kan. Seingat I mase I pergi buat food testing, my caterer siap boleh cakap lagi die ranking ke berape dlm soal lauk pauk tak cukup mase kenduri kahwin. But I’m glad she knew about that and I’m sure she’ll always wants to improve her service. Ye lah … mane ada orang nak bubuh pasir kat periuk nasi sendiri kan ..mase tu jugak I sempat tengok dier call pekerja dia tanye makanan cukup ke tak sbb during that day die pun ade masak untuk kenduri kahwin jugak..

I awal-awal lagi dah serahkan bab-bab makan to my parents. My mom awal-awal dah bitau nak hire caterer instead of masak sendiri during my Big day. She said she only wants to pakai cantik-cantik and waiting for the guest. Ok la mama … your wish being granted. Then, my parent handover the responsibility to choose the caterer to my Mak Lang. Mak Lang I pun dah biase bab masak-masak untuk kenduri ni plus dia pun dah lama duduk di Klang so selalu la jugak risik-risik mane caterer yang best kan. Oh ya!…Mak Lang I jugak yang masak kan mase I tunang dulu …cooking die mmg superb!! Hehe..tetibe dah rase risau kalau tak dapat rase makanan yg dihidang mase kenduri saye nanti …boleh tak ?? ;)

Since my nikah and resepsi will be on a different day so we need to think how we gonna serve the food for that 2 days. My mom and Mak Lang had agreed to cook on my nikah day and hire caterer for my resepsi.

So who is my chosen caterer ??

It would be Saleha Catering from Kg. Delek, Klang . It just nearby my Mak Lang’s and grandmother’s house. Mak Lang cakap caterer ni memang famous ngan cooking dia kat area Klang ni. However, we decided to have food testing first before making any decision plus I need to know what they have to offer. Then, I make appointment with her.

We agreed to meet on Saturday and lucky me that day die ade kenduri kahwin which she’s in charge on the catering so we can have our food testing. Caterer ni baik, siap jemput kami lagi untuk sampai rumah dia. Agaknya dia risau takut I tak jumpa jalan sebab I beritahu dia I orang KL. Hehe. Tapi kira ok la…at least tak la sesat kan. Kami disambut baik. Sesampai je kami kat umah dia, terus dia hidang makanan yang bermacam-macam. Sangat best okay!! Semua food yang dia masak untuk kenduri kahwin hari tu dia hidang untuk kami. I just couldn’t stop eating sampai kene sound ngan my mom. Hehe. Sambil makan sambil borak. Rupa-rupanya, Mak Lang and Mama satu sekolah dengan dia. Manakan tidak, dah kata duduk daerah yang sama cuma kampung je lain-lain kan. Selesai makan, we discuss with her about food for the wedding. Banyak gila soalan duk tanya sampai la ke issue if makanan tak cukup. Before we leave, we reserved her as our caterer for the Big day. I masih ingat lagi pesan dia. First, make sure betul-betul jumlah tetamu mase hari tu nanti sebab memang ada issue orang order amount lain and jemput amount lain. So there it shows how important guest list is. Second, please make sure how many kenduri kahwin around your area, sebab kalau banyak kenduri time tu orang yang datang pun sure dah tak makan banyak so nanti membazir. So kene pandai bajet. So my caterer is booked after a few discussions within my parents and Mak Lang. But the menu we haven’t decided yet sebab lama lagi kan.

Besides catering for resepsi, my family also think about additional food as a backup plan takut-takut food tak cukup kan. They have booked satay on my nikah day and still survey on those kuih-kuih or kerepek yang boleh letak atas meja and people can munch while waiting.