Monday, September 28, 2009

Trip to JB...

Like I said in my last entri ..abah ade plan nak turun ke JB ..and it happen to be last Saturday .. so pagi sabtu tu kami sume bgn awal ...semalam lagi abah dah remind sumer org yg kami akan bertolak paling lewat dalam kul 8…mule2 aku ingat cume famili aku ngan uncle jer yg pegi ..rupe2nyer pagi tu aku dapat surprise from derang..rupe2nyer kezen aku yana and maklang aku ikut sekali ..so 3 keter la yg convoy ke JB aritu …

Bfore memulakan perjalanan ke JB, kteorang berhenti bfast kat Kg.Sijangkang and singgah petronas utk isi minyak..sambil tu beli kudapan utk mkn2 dalam keter …abah n yana pump taya ..bler sumer dh setel baru kterorg masuk hiway ke JB …all the way kami singgah kejap kat senawang & pagoh utk rehat ..angah sempat lagi beli handbag comel maser kami berhenti di pagoh …

Kami sampai di tol Kempas dlm kul 12.30..then dier lead famili aku ke rumah dier kat Taman Desa Jaya…ramainyer org kat umah dier ..segan la plak rasernyer ..lepas salam2 ngan famili dier …kami makan nasi briyani johor ..sangatla sedap ..mak angkat dier la yg masak ..menu aritu pun we all yg decide together since abah mmg suker nasi briyani …dlm kul 2.30 cmtu kami beransur n singgah kejap kat danga bay ..alang2 sampai kat JB cam rugi plak tak singgah danga bay kan ..lagi pun abah sajer bawak derang jalan2 ..takder aper2 sgt kat danga bay ..we all just jalan2 and amek gamba ...lagi pun time tu sangat la teriknye matahari ..dah name persisiran pantai ..mmg la sangat panas..dlm kul 3.30 baru kter org gerak ke Melaka plak …abah nak beli tikar mengkuang kat bandar hilir …

Kami sampai kat Ayer Keroh dlm kul 7.30 ..sempat sesat lagi sbb abah silap jalan nak g bandar hilir .. sampai kat bandar hilir kterorg naik menara taming sari and jalan2 kat bazaar dataran pahlawan ..mmg sangat teruja bler masuk bazar dataran pahlawan tu ….mcm2 outlet ader …haihh..kalo ader duit ni maunyer aku gler nak g shoping ..abah beli 2 tikar mengkuang and 1 tudung saji kat heritage bazaar..adik2 aku plak sempat beli jam tangan ..aku tgk jer ler…maser kat heritage bazar tu aku ader nampak bekas2 kecik yg sgt sesuai utk letak bunga rampai for hantaran ..auntie ckp kalo aku nak.. btau jer dier ..dier nak sponsor ..hehe..blom lagi la auntie ..lamer lagi kut ..pastu ader la jugak dulang utk letak barang hantaran ..harga ader la dlm rm30 satu ..mak aih ..kalo beli utk 9 dulang ..mau nyer kene rm270 utk dulang jer tu …mahal gler …a big No No for that …. lepas dinner baru la kterorg gerak balik ke klang …sampai umah dlm kul 2 pagi ..penat gler…

oopss ..about dinner …kterorg makan kat fudkot area bazar tu jugak ..ader one stall ni mmg nampak exclusif ..sbb yg masaknyer chef..so we all order from him ..air tangan dier mmg sangat sedap …lepas ni kalo singgah melaka lagi ..mmg situ la tempat aku nak makan …

budak kl

Sunday, September 27, 2009

Akhirnya ku menemukanmu

Akhirnya ku menemukanmu
Saat hati ini mulai meragu
Akhirnya ku menemukanmu
Saat raga ini ingin berlabuh

Ku berharap engkau lah
Jawaban sgala risau hatiku
Dan biarkan diriku
Mencintaimu hingga ujung usiaku

Jika nanti ku sanding dirimu
Miliki aku dengan segala kelemahanku
Dan bila nanti engkau di sampingku
Jangan pernah letih tuk mencintaiku

Akhirnya ku menemukanmu
Saat hati ini mulai meragu
Akhirnya ku menemukanmu
Saat raga ini ingin berlabuh

beraya di teluk dan ...

pada raya ke3(22/09/09) hai tu keluarga aku ngan mak dhe pi ker teluk beraya kat rumah dia.. pada aku ni lah masa yg sesuai tuk org tua kami berkenalan... ambil kesempatan bulan syawal katakan.. tapi benornya ada yg lagi penting.... hehehe... antor cincin tanda. masa perjalann tu mcm2 lah aku pikir.. takut ini lah .. itu lah... tapi hakikatnya tak ader aper yg pelik pun berlaku.. ok jer.

masa kat umah dia aku dah tak pikir apa dah.... yg aku mintak harap2 tak ader aper yg tak diingini ber laku jer.... sampaikan ayah dia tanya ok ker tak.... hehehe.... entah2 dia perasan kot aper yg aku pikir masa tu.

sebelum balik tu... mak aku ni bagi lah duit raya kat budak2 yg ada kat situ.. aku pun tak sangka ramai plak budak masa tu... nasib baik lah mak aku dah standby awal duit raya tu kalu x kira bagi pukal jer lah... kang pandai2 dorang mbahagi.

budak jb

Thursday, September 24, 2009

Kecoh...

Dari jauh aku nampak pak long dah tunggu kat depan pintu ..."tak bagitau paklong ye" ayat pertama paklong bler aku salam tangan paklong ..aku senyum jer ...sambil tu paklong belek tangan aku carik cincin tanda dari dier..kat dalam auntie n uncle dah tersengih jer dari jauh ...keje derang la ni ..x sangka plak aku sampai mcm tu skali reaksi kaum kerabat aku ..hehe...ape lagi.. kene interview la ngan keluarga paklong aku plak..mcm beser masing2 tanyer lagi bler la tarikh tunangnyer plak ..kalo bley derang nak cepat ..abah dh pening dgr advise dari paklong plak ..yg kelakanya paklong siap cakap lagi dier raser lega bler dgr anak buahnya dah dirisik orang ...kalo tak sibuk dier duk pening nak kenalkan anak2 buahnyer ni ngan siapa..kadang2 paklong aku ni aku tgk risonyer lebih dari ayah ngan mama aku ...

Malamnyer rayer umah kak lib ..time kak lib plak interview aku ..langsung kene repeat lagi story ..hehe..mungkin aku kene rakam n play recorder jer ..haha..tp rasernyer lepas ni dh takder saper kut ..berita ttg aku dirisik dah sampai ke telinga sumer org2 penting dlm keluarga aku ..Alhamdulillah ..sumernyer gembira dgn berita tu ..itu yg penting bagi aku skang ...

Abang rasid aku sempat lagi nak kenalkan angah ngan kawan dier..kelaka..everitime jumper abg rasid ni dah raser macam jumper agent mencari jodoh ..

Dalam maser terdekat ni ..InsyaAllah famili aku akan beraya ke Johor plak ..rumah saper lagi ..rumah dier laa..niatnyer nak merisik blah saner plak ..get ready ye awak ..

budak kl
23.09.2009

Wednesday, September 23, 2009

Ketika Cinta Bertasbih...

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,tetapi menikah di hadapan Allah

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana
menyia-nyiakan do'a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan
bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan
duri.

7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru
semakin erat berpegang tangan

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus
dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi
kita semasa menderita

12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk
bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan
pertolongan Anda.

13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang
tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....

15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.

16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.

17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri, dan satu lagi untuk menolong orang lain.

Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya.

Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.

Kecantikan wanita, bukan pada kehalusan wajahnya, tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.

Lucky..

Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

My Veri First Ring ...

Pagi2 lagi aku dah bangun ..arini famili dier datang nak beri cincin tanda ..arini jugak buat pertama kalinyer aku bertemu muka ngan mak and abah dier..alhamdulillah perasaan aku sangat tenang ..cumer kelam kabut nak tolong mama sediakan makanan ...dari malam semalam mama duk pening nak jamu aper famili dier ...maklumla ..kalo diikutkan budaya famili kami mmg sangat berbeza walaupun turn back to asal usul nenek moyang kami ni samer ..at last bler masuk tesco mama cam dah dapat idea nk masak aper ..asam pedas, lemak gori (nangka), kubis goreng n sup ayam special for her lil' sister..

Mula2 ingat majlis ni nak di buat antara famili aku ngan dier jer ..but then pakcik makcik aku blah mama sumer pakat nak dtg arini plak ..langsung kene la diberitahu sumernyer pasal majlis risik ni ..adushh..bertubi2 soklan "naper tak btau awal2" singgah kat telinga aku ni ..aku hanya mampu senyum jer ..sbb lagi pun hanya merisik and sesi berkenal2 antara famili jer ...tak sangka plak derang nak join skali kan ..sumernyer dah kecoh ..esp. mak lang ..siap tanyer cukup tak bahan2 nak jamu famili dier ..siap p tolong carikan mee kuning lagi ..utk buat mee kari ..tp tu la ...rayer tahun ni kedai sumer cuti pjg ..rayer ke3 pon masih lagi tak dapat beli sbb stok mee kat kedai dah habis ..hehe..

Dalam kul 1 cmtu famili dier sampai ..masing2 nampak kekok jer ..sbb pertama kali jumper kan ..tp saye sgt sker ..budaya kg. tu agak terasa jugak..beser la ..lepas salam mak de ngan mak dier ..sayer la yg kene hidang makanan ..sendukkan nasi ..tuangkan air ...nasib baik la tgn ni tak menggigil sangat ..

Lepas famili dier habis makan ..baru la mak de die suarakan hajat dier datang jumper famili aku ..mak dier pon kuarkan cincin then sarungkan kat tangan aku ..yg kelaka nyer aksi sarung cincin kene buat byk kali semata2 nak amek gamba ..malunyer ...naik segan aku ngan famili dier ..nasib baikla mak dier sporting ..hehe..sebelum balik sempat plak mak dier bg duit rayer kat kezen2 kecik aku ..sonok betul derang ..tp yg paling sonok adik aku yg bongsu tu la ..dier pon dpt duit rayer jugak walaupun dah besar pjg ..nasib baik belaja lagi ..

Selesai jer majlis tu ..masing2 dah tanyer ..tarikh tunangnyer bler n sempat 'sound' aku suh btau awal2 ..hehe..masing2 mula la bagi idea2 bernas derang tuh ..mak lang dah volunteer nak masak ..kak qia plak suggest kawan dier utk package baju pengantin n make up ..pastu ader jugak dah berangan nak letak pelamin ngan khemah tetamu kat maner ...adoiii..saper yg nak kawen ni ...abang yus yg dulu senyap pon dah pandai mengusik aku...dah penat nak buat muker merajuk sampai kak noli ikut join usik aku .. "along skang kene senyum jer..dah tak bley marah2 tau ..sat lagi hilang seri kat muka tu" ...sabarkan ajer laa

Petang ..abg abah ..pak lang aku plak sampai ..abah pun sampaikan berita tu kat pak lang..pastunyer sumer sibuk nak tgk gamba cik abang aku tu ..hehe..mcm beser soklan demi soklan aku kene jawab ...bab mengusik aku tu mmg tak tinggal la ...penat

Lepas arwah atok jual rumah and tanah dier..rumah aku ni la jadi tempat kaum keluarga aku lepak..suasana kg. tu mmg sangat terasa kat umah teluk aku tuh ..arini.. mimpi aper tah abang syari aku nk makan ikan bakar ..lepas drop mak lang n acik ..abg syari, qori n adik aku anas pegi cari ikan n arang nak buat ikan bakar ...syok jugak makan ikan bakar bler dah ramai camni ..dah tak larat nak makan ketupat nasi and rendang ...malamnyer plak ader bday party ain kat umah uncle ...this time makan ayam panggang plak sbb auntie buat bbq ..penuh dah perut ni ngan makanan...

Aku harap our baby step ni will end up with happy ending and last everafter..dan diberkati Dia ..Amin

budak kl
22.09.2009

Friday, September 18, 2009

Running

Run
Running all the time
Running to the future
With you right by my side

Me
I’m the one you chose
Out of all the people
You wanted me the most
I’m so sorry that I’m falling
Help me up lets keep on running
Don’t let me fall out of love

Running, running
As fast as we can
I really hope you make it
(Do you think we’ll make it?)
We’re running
Keep holding my hand
It’s so we don’t get separated

Be
Be the one I need
Be the one I trust most
Don’t stop inspiring me
Sometimes it’s hard to keep on running
We work so much to keep it going
Don’t make me want to give up

Running, running
As fast as we can
I really hope you make it
(Do you think we’ll make it?)
We’re running
Keep holding my hand
It’s so we don’t get separated

The future

Thursday, September 17, 2009

Ke Arah Itu..

“pakcik.. saya ada hajat besor ni”…. tu lah ayat paling degil skali nak kluar dari mulut aku ni. Ha.. lepah tu apa lagi.. diserangnya aku dengan soalan bertubi-tubi. Soalan maut beb. Kenapa?? macam mana?? sanggup ker?? dan banyak lagi.. mungkin perkara ni samer je kot berlaku kat jejaka mcm aku ni. Almaklumlah nak take over hak penjagaan.. tu yg kena filter dulu tu..
tapi apa yang aku rasa hari ni… ok lah berbanding sebelum2 ni. Biasanya kalu nak jumpa abah dia ni… blum smpai umah lagi jantung aku dah dung..dang…dung.. dang.. Dah smp satu tahap dah tak berirama langsung degupan dia. Hari ni aku cukup tenang. Harap2 lepah ni terus mcm ni…. dari segi perbincangan 8 mata (aku dan dia, mama dia, abah dia(yang ni sebut betul2 skit eh)…. semuanya ok tak der aper yg pelik2 yer tak syg…

niat hati nak berbuka ngan dia ni.. tapi disebabkn perkara lain terpaksalah aku korbankan nak buka ngan dia…nak lepah kan rindu benornya… tapi ok lah dapat tengok dan berbual kejap dgn dia jadilah.. yang penting aku dapat makan kuey teow yg dia masak… mantap beb ajiiiip.. gemuk lah aku lepah ni… ini pujian ihklas dari hati tau bukan penyedap hati…hehehe…
masa dlm perjalanan ke jb tadi aku ter pikir… tak sangka plak aku leh buat semua ni… biasalah aku nikan pemalu, penyegan dan seangkatannyalah… senyum memanjang aku….. dan tetibe plak air mata aku mengalir…. sikit jer tapi.. biler terpikir kekuasaan ALLAH.. mempermudahkan perkara di luar jangka… sukar untuk diberi tahu tapi boleh dibuktikan… tapi kena yakin.

kesimpulannya(ciplak ayat abah dia) semuanya berjalan lancar…. apa yang berlaku semua ni ada hikmah dia… tapi bukan bermaksud rintangan dan dugaan aku dah abis…. aku hanya serah kepada ALLAH dan mintak dipermudahkan segalanya…. kalu terbatuk skit2 tak per lah…. yang penting pada aku… kita ihklas ingin KE ARAH ITU.

budak jb

Maner Awak Ni...

Jam dah pukul 12…dah byk kali aku kol dier ..tp tak berjawab pun ..sms pun tak berbalas …dlm kepala ni dah terbayang mcm2…Nauzubillah …mama pun dah tanyer dier dah sampai maner …tetiber handphone aku berdering …nombor dier la …Alhamdulillah ..lega rasenyer …

Arini dier datang jumper abah utk sampaikan hajat dier rayer nanti …entah aper la reaksi abah agaknyer …tapi aku raser abah mcm dah bley agak kut ..ye la …tetiber jer dier datang nk jumper abah kan …bulan poser plak tu..

Kalo ikutkan plan awal ..abah nak jumper dier kat rumah teluk …nasib baik abah baik hati tukar venue meeting …kalo tak mesti lambat lagi ler nak sampai …dah la perjalanan dari jb ke kl dah makan maser 4 jam ..pastu nk ke klang lg ..pastu nk cari teksi g jln kebun lg …pastu nk rushing balik jb lg ..nasib baik esok dier shift malam …adoi ..mau semput rushing here n there …sian dier
Awak …chaiyo!!

budak kl